
Tiia Eeskivi
Viinialan koulutus: Viron sommelierien yksityiskoulun sommelier-kurssi
Töissä eDrinksissä: 2014 alkaen
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Pärnu mnt, Tabasalu, Kalamaja
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Viroksi, englanniksi ja venäjäksi
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: Champagne
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: Kun olen onnistunut ilahduttamaan toista ihmistä viinisuosituksellani.
Millainen asiakas saa silmäsi säihkymään? ”Haluaisin hyvää viiniä” -asiakas. Hän on tullut juuri oikeaan paikkaan, sillä täällä niitä hyviä viinejä todella on!

Erik Hermanson
Viinialan koulutus: Juniorisommelier-kurssi kesken, ASI Certification Level 1 -sertifikaatti
Töissä eDrinksissä: Keväästä 2020 alkaen, aktiivisesti tiskin takana kevääseen 2021 asti
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Kalamaja
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Viroksi, englanniksi ja juuri ja juuri saksaksi
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: Se riippuu vuodenajasta, mutta kun menen ystävieni luo, otan yleensä vermentinoa mukaani.
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: Kalamajan myymälässä kuulin asiakkaiden puhuvan keskenään, että tomaattiolut on varmaan todella pahanmakuista eivätkä he koskaan ostaisi sitä. Pyysin heitä tuomaan minulle tölkin jääkaapista, avasin sen ja annoin heidän maistaa. Sama seurue osti kaikki myymälässä olleet tölkit.
Millainen asiakas saa silmäsi säihkymään? Asiakas, joka palaa myöhemmin ja kehuu, että se oli todella hyvä valinta sinä iltana.

Tiina Kuuler
Viinialan koulutus: Viron sommelierien yksityiskoulun sommelier-kurssi, 10 vuotta kotiviinikilpailujen järjestämistä, 9 vuotta Valgejõen Veinivillassa viinimestarina.
Töissä eDrinksissä: Marraskuusta 2022 alkaen
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Pärnu mnt ja Kalamaja
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Viroksi, englanniksi ja venäjäksi
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: Vanha viinimaailma on vanha viinimaailma (pinot noir on edelleen parasta), mutta en olisi minä, jos en sanoisi, että virolainen viini on erinomaista! Eivätkä vain rypäleviinit kuten solaris, regent ja rondo, vaan myös kaikki kotimaiset raparperi- ja ruusukvittenikuohuviinit, viher- ja valkoherukkaviinit, mansikka, vadelma jne.
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: Kun on vasta aloitteleva työntekijä uudessa paikassa, niin suurin ilo illalla kassaa laskettaessa on huomata, että päivä kului ilman suurempia ylilyöntejä.
Millainen asiakas saa silmäsi säihkymään? Sellainen, joka antaa minun suositella täysin uutta viiniä ja palattuaan myöhemmin myöntää, että se oli hyvä suositus.

Urmas Gerndorf
Töissä eDrinksissä: Lokakuun alusta 2021. Sitä ennen työskentelin Stockmannilla 25 vuotta.
Viinialan koulutus: Kaikenlaisia juttuja ja koulutuksia, jotka olivat saatavilla ennen Viron sommelier-yhdistyksen perustamista. Suunnannäyttäjiä olivat/ovat Kalev Keskküla, August Alop, Mati Timmermann ja Rein Kasela.
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Haabersti ja Pirita
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Viroksi, venäjäksi, suomeksi ja englanniksi
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: En usko mihinkään tiettyyn viiniin mutta arvostan niitä virtuooseja, jotka valmistavat mieleenpainuvimpia viinejä rypälelajikkeesta riippumatta. Seuraan klassisia alueita (pikemminkin vanha viinimaailma – Ranska, Italia, Saksa ja Portugali, joka tarjoaa yllätyksiä).
Miellyttävin hetki myymälässä: Aamu, kun myymälä ei ole vielä avoinna. Kun uusi päivä alkaa!
Asiakas, joka saa silmäsi loistamaan: Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä (asiakkailta), mutta tyhmiä vastauksia (myyjiltä) on liikaa. On yksinkertaisesti löydettävä ratkaisu, joka tyydyttää ostajaa (myös ei-ostajaa).

Mariin Vaikmaa
Viinialan koulutus: Olen työskennellyt ravintola-alalla yli 10 vuotta, jonka aikana olen osallistunut lukuisiin eri maahantuojien, sommelierien ja viinitilallisten järjestämiin koulutuksiin ja maistajaisiin.
Töissä eDrinksissä: 2022 alkaen
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Kalamaja
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Viroksi, englanniksi ja venäjäksi
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: Garganega. Olen soave-viinien suuri ystävä ja löysin eDrinksin valikoimasta uuden suosikin Bianco di Custozan.
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: Kun voin keskustella mukavia asiakkaan kanssa ja kun sattuu olemaan myös joitakin maistiaisia annettavana. Se luo niin miellyttävän viihtyisän ilmapiirin ja saa asiakkaan varmasti palaamaan uudelleen.
Millainen asiakas saa silmäsi säihkymään? Asiakas, joka on avoin sekä puheissaan että ajattelutavaltaan. On niin kiehtovaa, kun joku uskaltaa poistua omalta mukavuusalueeltaan ja kokeilla jotain aivan uutta.

Egon Seinberg
Viinialan koulutus: Viron sommelierien yksityiskoulun sommelier-kurssi
Töissä eDrinksissä: 2016 alkaen
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Pärnu mnt
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Viroksi, venäjäksi ja englanniksi
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: Niitä on paljon, mutta kypsä riesling on aina varma valinta.
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: Perjantaiaamu
Millainen asiakas saa silmäsi säihkymään? Suurin osa asiakkaista on mukavia.

Natalja Borissovski
Viinialan koulutus: Viron sommelierien yksityiskoulun peruskurssi 2019, vierailut virolaisilla viinitiloilla
Töissä eDrinksissä: Joulukuusta 2020 alkaen
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Haabersti
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Viroksi, venäjäksi ja englanniksi
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: Riippuu mielialasta, mutta hyvä kuohuviini, mieluiten brut, sopii aina.
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: Kun tulee suosikkiasiakas ja tietysti maistajaiset.
Millainen asiakas saa silmäsi säihkymään? Se, joka kysyy suosituksia, kuuntelee, mitä sanon, palaa myöhemmin ja antaa palautetta – sopi, ei sopinut. Suosittelen sitten samantyyppistä viiniä tai jotain muuta.

Üde Ütt
Viinialan koulutus: Viron sommelierien yksityiskoulun peruskurssi
Töissä eDrinksissä: 2022 alkaen
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Pärnu mnt ja Pirita
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Viroksi, englanniksi, suomeksi ja venäjäksi
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: Ehkä on hieman liian aikaista sanoa, mitkä ovat suosikkejani, koska kokemusta ja harjoittelua ei ole vielä riittävästi. Suunta on kuitenkin etäämmälle virolaisten kolmesta kestosuosikista primitivosta, pinot grigiosta ja proseccosta. Suosin miellyttävän runsasmakuisia kuplivia juomia, jotka on valmistettu perinteisellä menetelmällä, tasapainoisia keskitäyteläisiä kuivia valkoviinejä ja toisinaan pehmeää ja kypsempää punaviiniä. Juuri tuossa järjestyksessä.
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: Yleensä ne ovat aamuja, varsinkin lämpimänä vuodenaikana, jolloin on puhtia ja energiaa nauttia päivän suunnittelusta myymälää avatessa ja aloittaa sen toteuttaminen. Tarkemmin sanottuna on mukavaa, kun yhdessä asiakkaan kanssa löydämme hänelle sopivan juoman tai käymme mukavaa keskustelua viineistä ja voin oppia itsekin jotain uutta.
Millainen asiakas saa silmäsi säihkymään? Pidän viinitietoisista mutta myös oluttietoisista asiakkaista, jotka etsivät nautinnollista kokemusta – eli mieluummin vähemmän mutta laadukkaampaa. Hyvä ja kohtelias viestintä on aina hyödyllistä.

Kristhel Viilmann
Viinialan koulutus: Viron sommelierien yksityiskoulun sommelier-kurssi ja aikoinaan opiskellut viinitietoutta Euroyliopistossa
Töissä eDrinksissä: 2014 alkaen
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Tabasalu
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Viroksi, venäjäksi, englanniksi, suomeksi ja espanjaksi (jälkimmäistä en ole tosin koskaan vielä tarvinnut)
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: Minulla ei ole suosikkiviiniä mutta pidän vahvoista ja omaleimaisista viineistä (out of box). Burgundi on suuri rakkauteni, ja chardonnay ja pinot noir ovat edelleen suosikkejani.
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: Lempihetkiäni myymälässä ovat ne, jolloin siellä on paljon väkeä. Rakastan hetkiä, jolloin voin tarjota kanta-asiakkaille jotain uutta ja mielenkiintoista. Palaute on aina tervetullutta, ja odotan innolla monia valaisevia keskusteluja asiakkaiden kanssa. Pidän myös ”vaikeista” asiakkaista, joille pystyn myymään, vaikka he “eivät halua mitään”.

Jana Kallaste
Töissä eDrinksissä: Olen työskennellyt Tabasalun myymälässä siitä lähtien, kun se avattiin huhtikuussa 2014.
Viinialan koulutus: Viron sommelierien yksityiskoulun peruskurssi 2016, eri ravintoloissa vuodesta 2000: Siam, Maikrahv, Lucca, Laulasmaa (nykyinen Wicca), joissa oli useita kouluttajia
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Kielellisesti viinimaailmassa liikkuminen on melko monimutkaista. Pärjään kyllä, mutta onneksi Tabasalun myymälässä tarvitsen lähinnä vain venäjää. Täytyy sanoa, että usein jopa äidinkielelläni kommunikoidessa on hetkiä, jolloin en löydä oikeita sanoja.
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: Vieraillessamme Piemontessa tuntui, että siellä on maailman parhaat viinit. Burgundissa taas ihastuin täyteläiseen chardonnayhin. Kreikan auringon alla jopa kahden euron karahvillinen viiniä tuntui nautinnolliselta. Mutta viinissähän onkin kyse tunteesta.
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: En ole sellainen asiakaspalvelija, joka myy viiniä oman makunsa mukaan vaan pikemminkin asiakkaan mukaan. Koska myymälämme on vuosien varrella saavuttanut vakioasiakaskunnan, olen myös itse kehittynyt paljon heidän ansiostaan.
Millainen asiakas saa silmäsi säihkymään? On tärkeää ymmärtää, mitä asiakas haluaa, ja tarjota hänelle vaihtoehtoja. Kun asiakas palaa seuraavan kerran ja vielä sitä seuraavan ja kehuu yhdessä tekemäämme valintaa, siitä tulee erittäin hyvä tunne. Tärkeintä ei ole tietoni tai kokemukseni vaan se, että muistan asiakkaani, hänen toiveensa ja tunteen, jonka häneltä saan. Se on yhteistyötä.

Ulvi Paluoja
Viinialan koulutus: Viron sommelierien yksityiskoulun sommelier-kurssi
Töissä eDrinksissä: 2017 alkaen
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Veeriku, toisinaan myös Lõunakeskus
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Viroksi ja englanniksi
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: Perinteisellä menetelmällä valmistettu kuohuva – arkena cava, muuten tietysti samppanja.
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: Kun asiakas tulee luokseni ja kertoo, että viimeksi suosittelemani viinit olivat täydellisiä.
Millainen asiakas saa silmäsi säihkymään? Kanta-asiakas, joka haluaa kokeilla jotain kiehtovaa ja uutta.

Carmen Saega
Viinialan koulutus: Minulla on aina ollut läheinen suhde viineihin, mutta se syveni kesällä 2022, kun poimin The Wine Bible -kirjan kirjakaupan hyllyltä ollessani Yhdysvalloissa. Opiskellessani siellä itsenäisesti tajusin, että kun palaan Viroon, minulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin mennä töihin viinimyymälään ja alkaa opiskella lisää. Olen juuri aloittanut Viron sommelierien yksityiskoulun peruskurssin.
Töissä eDrinksissä: 2022 alkaen
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Lõunakeskuksen eDrinks
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Viroksi ja englanniksi
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: En ole vielä löytänyt suuntaani, mutta ehkä se ei olekaan niin huono asia tällä hetkellä: voin opinnoissani tutustua kaikkiin viineihin kiintymättä mihinkään liikaa.
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: Sellaiset oivalluksen hetket, jolloin voin soveltaa teoriaa käytäntöön ja tehdä omia johtopäätöksiäni. Kirsikkana kakun päällä on myös iloinen ja onnellinen asiakas.
Millainen asiakas saa silmäsi säihkymään? Suosikkiasiakkaani ovat eläviä ihmisiä – he tulevat myymälään ja heidän hymynsä valaisee koko huoneen.

Kirsi Elisson
Veinialane haridus: ESE juunior-sommeljee
Viinialan koulutus: Viron sommelierien yksityiskoulun juniorisommelier
Töissä eDrinksissä: Syyskuusta 2020 alkaen
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Lõunakeskus ja Veeriku
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Viroksi ja englanniksi
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: Samppanja tai jokin kiva eteläafrikkalainen MCC ja kuohuviinien ulkopuolelta taas hyvä sangiovese, cabernet franc, godello, verdejo tai chardonnay
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: Onnistuneet viinivalinnat ja tyytyväiset takaisin palaavat asiakkaat ovat aina mukavia.
Millainen asiakas saa silmäsi säihkymään? Sellainen, joka on utelias, avoin ja rohkea.

Moonika Fatkina
Viinialan koulutus: Sommelier, Viron sommelier-yhdistyksen jäsen
Töissä eDrinksissä: Veerikun myymälän avaamisesta 2016 alkaen
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Tarton Veeriku ja Lõunakeskus
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Viroksi, venäjäksi ja englanniksi
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: Mielenkiintoisia viinejä löytyy varmasti joka alueelta.
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: Positiivinen asiakaspalaute
Millainen asiakas saa silmäsi säihkymään? Jotenkin on käynyt niin, että juuri kanta-asiakkaamme saavat silmäni säihkymään.

Ele-Riin Kirik
Viinialan koulutus: Pidän itseäni viiniharrastajana. Olen koko ikäni ollut tekemisissä viinien kanssa, mutta olisi varmaan viisaampaa kirjoittaa, että täysi-ikäisyydestä lähtien. Olen työskennellyt vain viinien parissa. Olin myös ensimmäisten joukossa mukana eDrinks.ee-verkkokaupassa.
Töissä eDrinksissä: Vuodesta 2013, sen perustamisesta lähtien
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Kalamaja, ja pääasiassa toimin eDrinks.ee-verkkokaupassa
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Englanniksi ja viroksi
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: Ehdottomasti Pouilly-Fumee Seduction!
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: Iltaisin, jolloin kaikki oheispuuhat on tehty ja on paljon asiakkaita, joiden kanssa on todella mukavaa jutella
Millainen asiakas saa silmäsi säihkymään? Sellainen, jonka kanssa on mielenkiintoista keskustella. Keskusteluista suosikkiasiakkaiden kanssa voi usein myös panna jotain korvan taakse tai oppia. Uskon, että suosikkiasiakkaani lähtiessä meillä molemmilla on lämmin tunne sydämessämme ja hymy kasvoillamme.

Rebecca Nõlvak
Viinialan koulutus: Viron sommelierien yksityiskoulun peruskurssi 2021
Töissä eDrinksissä: 2019 alkaen
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Kotimyymälässäni Pärnu mnt:ssä, usein myös Piritan myymälässä
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Viroksi ja englanniksi
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: Rakastan kuplivaa ja pinot noiria. Olen avoin uusille mauille, en aseta rajoja, tykkään etsiä uusia suosikkeja.
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: Kun ulkona on kirpeä talviaamu tai paahtava kesähelle, myymälä on kuin suojapaikka. Bonuksena päivän viettäminen toisen kollegan kanssa: yhtenäisyys on voimaa, yhteistyötä ja hauskanpitoa.
Millainen asiakas saa silmäsi säihkymään? Asiakas, joka on avoin ja vuorovaikutuksessaan epämuodollinen. Asiakas, jolle olen suositellut viiniä ja joka palaa ja kertoo, että meillä on sama maku, ja kysyy, voisinko suositella jotain muuta maistuvaa.

Rüüt Simson
Viinialan koulutus: Viron sommelierien yksityiskoulun peruskurssi-viiniasiantuntija 2010, Viron sommelierien yksityiskoulun juniorisommelier 2014 ja Olustveren Palvelu- ja maaseututalousoppilaitoksen juomateknologian erikoisala 2023
Töissä eDrinksissä: Asiakkaana :) vuodesta 2014 ja työntekijänä maaliskuusta 2023 alkaen
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Pärnu mnt
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Viroksi, venäjäksi, englanniksi ja luultavasti myös saksa muistuu mieleen tarvittaessa
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: Minut on hemmoteltu pilalle samppanjalla ja italialaisella franciacortalla. Viinirypälelajikkeista pidän eniten vivahteellisesta Pinot Noirista. Olen nauttinut erityisen mieleenpainuvia pinot noir -viinejä Kaliforniassa Russian Riverin ja Sonoma Coastin alueella.
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: Koko työpäiväni on mukava, koska olen siellä, missä haluan olla.
Millainen asiakas saa silmäsi säihkymään? Jokainen ovesta sisään astuva asiakas saa silmäni säihkymään.

Zanna Ossipova
Viinialan koulutus: Viron sommelierien yksityiskoulun sommelier-kurssi, ASI Certification Level 1 -sertifikaatti, Viron sommelier-yhdistyksen jäsen
Töissä eDrinksissä: 2020 alkaen
Missä myymälöissä työskentelet pääasiassa? Tarton Lõunakeskus
Millä kielillä osaat suositella viiniä? Viroksi, venäjäksi ja englanniksi
Suosikkiviini tai -alue tai -rypälelajike: Viinimaailma on liian suuri ja elämä liian lyhyt, jotta voisi rakastaa vain yhtä.
Miellyttävin hetki myymälässä työskennellessä: Kun asiakas palaa kiitollisena ja ostaa toisen laatikollisen viiniä.
Millainen asiakas saa silmäsi säihkymään? Ystävällinen ja utelias, joka ei pelkää tutkia uusia ulottuvuuksia ja kokeilla uusia makuja.